Elektronik Ticaretin Seçili OECD Ülkelerinde ve Türkiye’de Vergilendirilmesi (Uluslararası Uygulamalı Ekonomi ve Finans Çalışmaları Dergisi, 2024)
Elektronik ticaret, ülkelerin coğrafi sınırlarını ortadan kaldırmıştır. Bununla birlikte, elektronik ticaretin mükellefinin kim olduğu, verginin nerede doğduğu gibi sorularda ortaya çıkmaktadır. Elektronik ticaretin hangi ülke tarafından nasıl vergilendirileceği konusunda karışıklıklar ortaya çıkabilmektedir. Bu durum karşısında ülkeler sadece kendi iç mevzuatlarında değil uluslararası alanda da gerekli çalışmalara yer vermektedir. OECD, elektronik ticaretin vergilendirilmesi konusunda dikkat edilmesi gereken temel ilkeler arasında; verimlilik, esneklik, kesinlik, basitlik, etkinlik ve adaleti kabul etmiştir. Aynı zamanda uluslararası alanda gerçekleşen elektronik ticaretten çifte vergileme oluşumunu engellemek için ikamet veya kaynak ilkesi gereğince vergileme işleminin gerçekleştirilmesi gerektiği önerilerinde bulunmuştur. Dünya pazarında büyük yere sahip olan Çin, elektronik ticaretin vergilendirilmesine sıcak bakmamakta aksine elektronik ticaret taraflarını serbest bırakmaktadır. Türkiye’de ise elektronik ticaretten diğer ülkelerin iki katında vergi oranı uygulanmaktadır. Bu çalışmada, elektronik ticaretin vergilendirilmesi konusunda OECD ülkeleri ile Türkiye arasında çeşitli kriterler üzerinden karşılaştırmalar yapılmıştır. Elektronik ticaretin vergilendirilmesinde geçmişte yapılan düzenlemelerden ders çıkartılarak daha etkin ve verimli bir çalışmanın ortaya konulması elektronik ticareti daha ileriye taşıyabilir. Elektronik ticaretin vergilendirilmesine dair yapılan çalışmaların ileriye dönük ve sağlam alt yapılı düzenlemelere dayalı olarak gerçekleştirilmesi yararlı olacaktır.
Keywords: Elektronik ticaret; Vergileme; Uluslararası elektronik ticaret