Endüstri 4.0 ve İstihdamın Geleceği (Uluslararası Uygulamalı Ekonomi ve Finans Çalışmaları Dergisi, 2024)
Endüstri devrimleri, çalışma hayatını ve işin anlamını derinden etkileyerek geçmişten günümüze sürekli bir değişim ve dönüşüm yaratmıştır. Günümüzde de, bu devrimler kaçınılmazdır ve işin anlamını sürekli olarak değişmektedir. Çalışma hayatının en önemli belirleyicileri, 1800'lerden bu yana değişen ekonomik politikalar, siyasi olaylar ve endüstriyel devrimlerdir. İngiltere'deki 1800'lü yıllardaki Sanayi Devrimi, işin anlamında önemli değişiklikler getirmiştir. O zamandan beri dört büyük devrim daha yaşanmış ve her devrimde mekanizasyon, küreselleşme, dijitalleşme ve esnekliğin etkileri önemli ölçüde hissedilmiştir. İlk üç sanayi devrimi üretimde mekanizasyonu, elektrik kullanımını ve internet bağlantısını kolaylaştırmıştır. Ancak 1970'lerden itibaren, neoliberal politikaların ekonomilerde hakim olmasıyla birlikte serbest piyasa sistemiyle rekabet artmış ve müşteri talepleri daha karmaşık hale gelmiştir. Şirketler, bu rekabet ortamında hayatta kalabilmek için esnekliğe ve hıza ihtiyaç duymuş ve bunu tüm nesnelerin internet üzerinden etkileşimde olduğu "nesnelerin interneti" kavramıyla sağlamışlardır. Dahası, günümüzde küresel olarak siber sistemlerin ve analitiğin hakim olduğu Endüstri 4.0'a geçiş yapılmıştır. Endüstri 4.0, otomasyon, veri analitiği ve yapay zeka gibi teknolojilerin birleşimiyle üretim süreçlerinde önemli değişikliklere neden olurken, bu değişimlerin sosyal bilimlere etkisi de giderek artmaktadır. Bu etkilerin sosyal bilimler açısından incelenmesi, toplumun bu teknolojik gelişmelere nasıl tepki verdiğini anlamak ve stratejik olarak bu değişimlere nasıl adapte olunacağını belirlemede önemli bir rol oynamaktadır. Genel olarak, Endüstri 4.0, çalışma ve işi yönetme şekillerinde değişikliklere yol açacak ve işgücünün becerilerinin artırılmasını gerektirecektir. Beklenen bu etkilerden dolayı Endüstri 4.0’ın gelecekte istihdama olan etkileri şimdiden incelenmesi gereken bir konudur. Bu çalışmada ise bu çerçeve ile, Endüstri 4.0’ın istihdam üzerindeki olumlu ve olumsuz olası etkileri incelenecektir.
Keywords: Endüstri 4.0; çalışmanın geleceği; küreselleşme