Muhasebe Mesleğinde Haksız Rekabet-Etik İlişkisi (Uluslararası Uygulamalı Ekonomi ve Finans Çalışmaları Dergisi, 2023)
Haksız rekabet muhasebe mesleğin önemli sorunlarından biridir. Muhasebe mesleğinin vazgeçilmezi olan etik ise meslekteki bu sorunu doğrudan etkileyen bir olgudur. Etik, meslekteki haksız rekabet sorununun nedenleri ve çözüm önerileri araştırıldığında karşımıza çıkan temel kavramdır. Bu kavrama dayanılarak oluşturulan etik ilkelere muhasebe meslek mensuplarının uyum düzeyleri, meslekteki haksız rekabetin boyutunu etkilemektedir. Muhasebe meslek mensuplarının mesleki faaliyetlerinde etik ilkelere uygun davranış düzeyi ölçüsünde haksız rekabet sorununun çözümünde başarı sağlanacağı gerçeğinden hareketle bu iki kavram arasındaki ilişki, üzerinde durulması gereken önemli bir konu olduğu söylenebilir. Bu çalışmada, muhasebe mesleğinde haksız rekabet sorunu ve etik ilişkisinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu kapsamda öncelikle meslekteki haksız rekabet sorunu, etik kavramı ve muhasebe meslek mensuplarında bulunması gereken etik niteliklere ilişkin kavramsal bilgilere yer verilmiştir. Muhasebe mesleğinde haksız rekabet sorunu ile etik ilişkinin açıklandığı son bölümde ise etik ilke ihlallerinin nasıl haksız rekabet davranışlarına yol açabileceği ve Haksız Rekabet ve Reklam Yasağı Yönetmeliği’nde sıralanan haksız rekabet davranışlarının hangi etik ilke veya ilkelerin ihlali sonucunda oluşabileceği belirtilmiştir.
Keywords: Etik; muhasebe meslek etiği; haksız rekabet