Kripto Varlıkların Vergilendirilmesinde Bir Politika Önerisi Olarak Birleşik Krallık Sisteminin Değerlendirilmesi (Uluslararası Uygulamalı Ekonomi ve Finans Çalışmaları Dergisi, 2022)
Ekim 2008’de Satoshi Nakamoto ünlü makalesi Bitcoin: Eşten-Eşe Elektronik Nakit Ödeme Sistemi’ni yayınladı. İnternet üzerinden gerçekleştirilen ticaretin güvenilir bir üçüncü taraf olarak hizmet veren finansal kurumlara dayandığını gözlemleyen Nakamoto, bunun yerine geleneksel para birimlerinin yerini dijital paraların aldığı “güven yerine kriptografik kanıta dayalı” yeni bir elektronik ödeme sistemi önerdi. Bu tarihten itibaren kripto varlıklar hızla gelişerek binlerce farklı türe ve milyarlarca dolarlık bir hacme ulaştı. Kripto varlıkların bu hızlı gelişimi devletleri de bu alanda bir takım yasal ve vergisel düzenlemeler yapmaya zorlamıştır. Bu alanda, ABD ve Birleşik Krallık gibi bazı ülkelerde hali hazırda bir takım vergisel ve yasal düzenlemeler bulunmasına rağmen, henüz pek çok ülke kripto varlıklarla ilgili herhangi bir vergisel düzenlemeye gitmemiştir. Bu çalışma, kripto varlıklar için spesifik vergi türleri oluşturmak yerine, bu varlıkların vergilendirilmesini mevcut vergi sistemine entegre eden Birleşik Krallık uygulamasını, kripto varlıkların vergilendirilmesinde bir politika önerisi olarak sunmayı amaçlamaktadır.
Keywords: kripto; kripto paralar; kripto varlıklar; vergilendirme