Ekonomik Büyüme ve Çevre Vergi Gelirlerinin Karbon Dioksit Emisyonu Üzerindeki Etkisi: AB Ülkeleri Örneği (Uluslararası Uygulamalı Ekonomi ve Finans Çalışmaları Dergisi, 2022)
Çalışmada Westerlund ve Edgerton (2007) eşbütünleşme, panel FMOLS ve Dumitrescu Hurlin (2012) nedensellik testleri kullanılarak Avrupa Birliği ülkelerinde çevresel vergi gelirleri ile ekonomik büyümenin CO2 emisyonu üzerindeki etkisi incelenmektedir. Eşbütünleşme analizi, değişkenler arasında uzun dönemde anlamlı bir ilişki olduğunu, eşbütünleşme katsayıları ise ekonomik büyümenin CO2 emisyonlarını artırdığını, ancak çevre vergi gelirleri ile CO2 emisyonu arasında anlamlı bir ilişki olmadığını göstermektedir. Diğer yandan nedensellik analizi çevre vergi gelirleri ile CO2 emisyonu, ekonomik büyüme ile çevre vergi gelirleri arasında çift yönlü nedensellik, CO2 emisyonlarından ekonomik büyümeye doğru ise tek yönlü nedensellik olduğunu göstermektedir.
Keywords: çevre vergi gelirleri; ekonomik büyüme; CO2 emisyonu