Etnosentrik Eğilimin Hasta-Hekim Yönelimine Etkisi: İstanbul İli Örneği (Uluslararası Uygulamalı Ekonomi ve Finans Çalışmaları Dergisi, 2021)
Toplumun sağlık anlayışı, sağlık okuryazarlığı ve sağlık ile ilgili tutumları başka bir topluma göre farklılık gösterebilmektedir. Sağlık ile ilgili tutumları farklı olan topluluğun diğer topluluğu küçük görmesi etnosentrik düşünme eğiliminin neticesinde oluşmaktadır. Bu tarz kişilerin sağlık sektöründe hekim mi yoksa hasta mı yönelimli olduğu sorunsalı çalışmanın genel motivasyonunu oluşturmuştur. Hasta-hekim ilişkisi karşılıklı destek, saygı ve güven gerektirir. Bu karmaşık, dinamik ilişki kültürel, toplumsal, ekonomik, teknolojik, psikolojik ve etik birçok etmen tarafından etkilenir. Bu çalışmanın amacı, etnosentrik duyguları yüksek kültüre sahip kişiliklerin, hekim-hasta yöneliminde nasıl bir davranış sergilediklerini, aralarında nasıl ve ne yönlü bir ilişki olduğunu ortaya koymaktır. Buradan hareketle, İstanbul’da yaşayan 414 birey için analizler gerçekleştirilmiştir. Korelayon analizi sonucunda, tüketici etnosentrizm skoru hasta-hekim yönelim  genel skorunu %19,3 pozitif yönde (artırıcı) etkilemektedir. Regresyon analizi sonucunda, tüketici etnosentrizmi hasta-hekim yönelimi davranışını %29,8 açıklama gücüne sahiptir. Tüketici etnosentrizmi algısı 1 br. arttığında hasta-hekim yönelimi davranışı algısı 0.275 br. artış gösterecektir. Böylece, etnosentrizm odaklı olma hasta-hekim yönelimini olumlu etkilemektedir.
Keywords: Etnosentrizm; hasta-hekim yönelimi; istatistik analiz