AR-Ge’de Üniversite Sanayi İşbirliğinin Patent Başvurularına Etkisinin İstatistik Analizi (Uluslararası Uygulamalı Ekonomi ve Finans Çalışmaları Dergisi, 2020)
Bilim-teknoloji-inovasyon temelli küresel rekabetçilik stratejisi, şirketler için sürdürülebilir rekabet gücü ve ülkeler için sürdürülebilir ekonomik büyüme ile toplumun yüksek refahı açısından çok önemli bir yere sahiptir. Gelişmiş ülkelerin ekonomik bakımdan gelişmesinde en önemli etken yeni teknolojilerin üretilmesi, teknolojik gelişmelerin sanayiye uygulanması ve bu gelişmelerin diğer ülkelere pazarlanmasıdır. Bu teknolojik gelişimin göstergesi olarak kullanılabilecek iki kriter  Ar-Ge harcamaları veya patent başvuru sayılarıdır. Bu çalışmanın amacı, AR-GE’deki üniversite endüstri işbirliğinin patent başvuruları üzerindeki etkilerini 2019 yılı verileri ile 108 ülke için istatistik yöntemler ile ortaya koymaktır. Ar-Ge olarak düşük-yüksek ve orta-yüksek seviye üniversite sanayi işbirliğine sahip ülke grupları için patent başvuru sayısına yönelik anlamlı fark olduğu  belirlenmiştir. Öte yandan, patent başvuruları için Ar-Ge’de düşük-orta seviye üniversite saanyi işbirliğine sahip gruplar arasında anlamlı bir fark olmadığı görülmüştür. Araştırma bulgularına göre, Ar-Ge’de üst düzey üniversite sanayi işbirliğinin patentlenebilir ürün ve hizmetleri etkileyen en önemli faktörlerden biri olduğu ve bu nedenle kamu ile özel sektörün sürdürülebilir büyümeyi sağlamak için Ar-Ge’deki işbirliğini daha verimli bir şekilde arttırması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Keywords: Üniversite sanayi işbirliği; patent başvuruları; bilim-teknoloji-yenilik