(untitled) (Uluslararası Uygulamalı Ekonomi ve Finans Çalışmaları Dergisi, 2024)
COVID-19 pandemisi, küresel ölçekte sağlık, sosyal ve ekonomik boyutlarıyla benzeri görülmemiş bir kriz yaratmış ve bu süreçten en çok etkilenen sektörlerin başında seyahat ve turizm sektörü gelmiştir. Uçuşların iptali, otellerin kapanması ve uygulanan seyahat kısıtlamaları, sektörün faaliyetlerini ciddi ölçüde sınırlandırmıştır. Bu kriz aynı zamanda sürdürülebilir turizmin önemini daha da artırmıştır. Bu bağlamda çalışmanın amacı, COVID-19 salgını sürecinde sürdürülebilir turizm alanında Türkiye’de üretilen bilimsel yayınları bibliyometrik analiz yöntemiyle incelemektir. Araştırma kapsamında, TR Dizin’de taranan Sosyal Bilimler alanındaki dergilerde yayımlanan ve “sürdürülebilir turizm” anahtar kelimesiyle ulaşılan 2020 ve 2021 yıllarına ait toplam 74 makale analiz edilmiştir. Çalışmalarda; yazar başına düşen makale sayısı, yazarların kurumlara göre dağılımı, en üretken yazarlar, akademik unvanlara göre dağılım, çok yazarlı yayın oranı, yayın dili, sürdürülebilir turizm konusunda en çok yayına yer veren dergiler ve makalelerin Pareto, Price ve Lotka yasalarına uygunluğu değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular, COVID-19 sürecinde sürdürülebilir turizm alanındaki akademik eğilimleri ortaya koymakta ve gelecekte yapılacak araştırmalara yön gösterici nitelikte katkılar sunmaktadır.