(untitled) (Uluslararası Uygulamalı Ekonomi ve Finans Çalışmaları Dergisi, 2024)
Bilgi, toplumları dönüştürme gücünü yaratır. Toplumları dönüştürme gücünü –bilgiyi- elinde bulunduran kimse iktidar gücüne sahip olur. Tarihsel süreçte kimi zaman devlet bu güce sahip olmuş kimi zaman sermaye sınıfı. İster devlet olsun ister sermaye sınıfı olsun bilgiden kazandıkları toplumu dönüştürme gücünü yani iktidarını belli araçlar ile sürdürmüştür. Bu araçların en önemlisi ise eğitim olmuştur. İnsan aklını işlevli kılmakta en önemli aygıtlardan biri olan eğitim, sermaye sınıfı için bir torna atölyesine dönüşmüştür. Zira her dönemde sermaye sınıfı kendi çıkarları doğrultusunda toplumları dönüştürmek ister. Toplumsal dönüşümü ise iki aşamada yapmak durumundadır; iktisadi ve politik. Bu çerçevede, maksimum fayda sağlamak amacıyla yeni yatırım alanları keşfeden ve bu alanlara yatırım yapan sermayedar sınıf ihtiyaç duyduğu işçiyi torna atölyesi dediğimiz eğitim alanlarında yetiştirir.