(untitled) (Uluslararası Uygulamalı Ekonomi ve Finans Çalışmaları Dergisi, 2023)
Medya okuryazarlığı, medya tarafından iletilen mesajların anlaşılmasını ve eleştirel bir bakışla iletilerin niteliğinin ve niçin iletildiğinin anlaşılmasını sağlamaktadır. Bu amaçla, medya okuryazarlığı dersi çocukların ve gençlerin medya ve medyanın etkileri konularında bilinçlenmelerini sağlamak için büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı, İstanbul’da eğitim alan 600 ortaokul öğrencilerine yönelik olarak medya okuryazarlık düzeylerinin belirlenmesi ve demografik özelliklere göre istatistiksel farklılıkların ortaya konulmasıdır. Kolmogorov-Simirnov ve Shapiro-Wilk normallik testleri sonucunda normal dağılım sağlanmadığı için (p<0.05), verilerin karşılaştırılmasında iki grup karşılaştırmalarında Mann-Whitney-U testi ve 3 grup üzeri için Kruskal-Wallis test kullanılmıştır. Analiz sonucunda, 34 maddelik sosyal medya okuryazarlık ölçeğine göre; ele alınan dört alt boyut için okuryazarlık düzeyi “3.41-4.20” arasında olduğu için, araştırmaya katılan öğrencilerin medya okuryazarlığı seviyesi “iyi düzeyde” çıkmıştır. Cinsiyet, sınıf, okul türü, internet kullanımı ve medya okuryazarlık eğitimi alma durumu grupları açısından; mesajları anlama, analiz etme ve değerlendirme medyayı bilinçli kullanma, bilgiyi doğru medya kaynaklarında arama ve kendi mesajını oluşturabilme boyutları için anlamlı farklılık belirlenmiştir (p<0.05). Erkek öğrenciler, 8.ci sınıf öğrencileri, özel okul öğrencileri, günde 8 saatten fazla internette kalan öğrenciler ve medya okuryazarlık eğitimi alan öğrenciler dört alt boyut için anlamlı şekilde yüksek skor değerine sahiptir.