(untitled) (Uluslararası Uygulamalı Ekonomi ve Finans Çalışmaları Dergisi, 2023)
Vergi harcamaları, belirli bir ekonomik sektörleri, faaliyetleri, bölgeleri desteklemek veya teşvik etmek için düzenlenmiş muafiyetlerin veya özel vergi rejimlerinin uygulanması nedeniyle vazgeçilen gelir olarak tanımlanmaktadır. Devletler vergi harcamaları aracılığıyla sosyal ve ekonomik hayata yönelik teşvik uygulamalarını gerçekleştirmektedir. Verginin modern fonksiyonları içerisinde yer alan büyüme, kalkınma hedeflerine ulaşmada da vergi harcamaları etkin bir araç olarak kullanılabilmektedir. Ülkeler uyguladıkları vergi sistemlerinde yer verdikleri istisna, muafiyet, indirim ve benzeri uygulamalarla vergi harcamalarını somutlaştırmaktadırlar. Vergi harcamaları bütçe ilkeleri çerçevesinde bütçenin eki olarak yasama organlarının onayından geçmektedir. Böylece saydamlık ve hesap verilebilirlikte gerçekleştirilmektedir. Bu çalışmada OECD üyesi ülkelerden İngiltere-Finlandiya-Şili İspanya ve Türkiye’de vergi harcamalarının gelişimi 2016-2023 dönemi dikkate alınarak incelenmeye çalışılmıştır.