(untitled) (Uluslararası Uygulamalı Ekonomi ve Finans Çalışmaları Dergisi, 2022)
Günümüzde yaşanan ekonomik gelişmeler, çevresel ve sosyal anlamda bazı olumsuz sonuçları da beraberinde getirmiştir. Bu olumsuzluklar, doğal kaynakların tahrip edilmesi, yenilenemeyen enerji kaynaklarının hızlı tüketimi, en önemli üretim faktörlerinden olan çalışanların temel haklarının korunması gibi konuların yeni bir bakış açısı ile ele alınması gerekliliği konusunda bir farkındalık yaratmıştır. Diğer yandan, günümüzün global bilgi dünyasında şirketlerin, içinde bulundukları toplumdan bağımsız ve aykırı durması düşünülemez. Bireysel ve kurumsal düzeydeki faaliyetler, doğanın dengesinin bozulmasına sebebiyet vermemeli, tam tersine bu dengenin kalıcı olmasına doğrudan veya dolaylı olarak katkıda bulunmalıdır. Dünya kaynaklarının ve çevrenin insan faaliyetleri sonucu tükenme sınırına doğru ilerlemesi konusunda bireylerin algı ve tutumlarının belirlenmesi, çözüm önerileri ve planlama için yol gösterici olacaktır. Bu çalışmanın amacı, bankacılık sektörü çalışanları için sürdürülebilir bilinç düzeyinin sosyo-demografik değişkenler açısından istatistiksel değerlendirilmesi ve tutumlarının belirlenmesidir. Analiz sonucunda, kadın çalışanlar, 25-35 yaş arası olanlar, lisansüstü eğitim düzeyindeki kişiler, bilgi ve tutum alt boyutları için “evli” katılımcılar, davranış alt boyutu için “bekar” katılımcılar ile bilgi ve davranış alt boyutları için “40.001 TL ve üzeri” geliri olan katılımcıların anlamlı şekilde yüksek sürdürülebilir bilinç skoruna sahip oldukları görülmüştür. Çalışma süresi ve çalışılan pozisyon açısından anlamlı farklılık belirlenmemiştir.