(untitled) (Uluslararası Uygulamalı Ekonomi ve Finans Çalışmaları Dergisi, 2022)
Rekabetin arttığı günümüzde kurumlar için çalışanların önemi gittikçe artmış, beşeri sermayenin olumlu iş çıktıları üzerindeki etkisi örgütler tarafından anlaşılmıştır. Günümüzde çalışanlar, maddi getirileri içeren klasik motivasyon unsurlarının yanısıra, kendilerini geliştirebilecekleri, aidiyet hissedecekleri ve çalışmaktan zevk alacakları bir ortamda çalışmayı tercih etmektedir. Kişiler böyle bir işyeri ortamında pozitif ses çıkartma davranışı sergileyebilirler. Sürdürülebilir rekabet avantajı için fark yaratıcı unsur olarak görülen çalışanların pozitif ses çıkartma davranışı büyük önem arz etmektedir. Yüksek düzeyde lider üye etkileşimi, çalışanlara bağlılık ve güven ortamı sağlayacağı için, pozitif ses çıkartma davranışı da gelişecektir. Bu çalışmanın amacı, bankacılık sektörü çalışanlarının lider-üye etkileşiminin pozitif ses çıkarma davranışına etkisini belirlemektir. Korelasyon analizi sonucunda lider-üye etkileşimi ile pozitif ses çıkarma davranışı %41.6 pozitif yönde anlamlı ilişkilidir (r=0.416, p<0.01). Regresyon analizi sonucunda, lider-üye etkileşimi 1 br. arttığında pozitif ses çıkarma davranışı 0.584 br. artış gösterecektir (β=0.584, p<0.01).