(untitled) (Uluslararası Uygulamalı Ekonomi ve Finans Çalışmaları Dergisi, 2022)
Ülke ekonomilerinde önemli bir yere sahip olan aile işletmeleri, ekonomik faaliyetlerin vazgeçilmez bir oyuncusu olmuşlardır. Bu nedenle, işletmelerin rekabetçi ve büyüme amaçlarıyla adaptasyonlarının sağlanmasında stratejik, yenilikçi düşünmeleri ve girişimci bir bakış açısına sahip olmaları gerekmektedir. Bununla birlikte, bu işletmelerin başarıları ve özellikle finanasal açıdan gelişmeleri için daha inovatif anlayışlara ihtiyaç duyulmakta ve dolayısıyla yenilikçi yaklaşımlar önem kazanmaktadır. Yöneticilerin girişimcilik yeteneklerinin yüksek olması, yenilikçilik eğilimini de olumlu etkileyerek, işletmelerin sürekliliğini sağlamasının yanı sıra, finansal performans üzerinde de önemli katkılar sağlamaktadır. Bu bağlamda, çalışmanın amacı, aile şirketlerinde girişimcilik yöneliminin performansa etkisindeki inovasyon yöneliminin aracı rolünün incelenmesidir. Buradan hareketle, araştırmanın anakütlesini aile şirketleri oluşturmaktadır. Buna göre, İstanbul Sanayi Odası (İSO) en büyük ilk 500 ve ikinci 500 işletme listesi temel alınmış, 350 aile şirketi için analizler gerçekleştirilmiştir. Regresyon analizi sonucunda, GY değişkeni PER değişkenini pozitif yönde anlamlı etkilemektedir. GY algısı 1 br. arttıkça PER boyutu 0.705 br. artmaktadır. İY değişkeni PER üzerinde pozitif yönlü anlamlı ilişkilidir. İY boyutu 1 br. arttıkça PER boyutu 0.718 br. artmaktadır. GY algısı İY değişkeni ile pozitif yönlü anlamlı ilişkilidir. GY algısı 1 br. arttıkça İY boyutu 0.651 br. artmaktadır. İY değişkeni PER değişkeni ile anlamlı ilişkili çıkmıştır. Buna karşılık, GY değişkeni PER değişkeni ile anlamlı ilişkili çıkmamıştır. İY boyutunun PER boyutunu etkileme katsayısı 0.712 olarak elde edilmiştir. GY değişkeni anlamsız çıktığı için İY değişkeni “tam aracı etkili” bir değişkendir.