Mavi Ekonomi Perspektifinde Kıyı Turizmi Destinasyonlarının Rekabetçi Performansı: TOPSIS Analizi (Uluslararası Uygulamalı Ekonomi ve Finans Çalışmaları Dergisi, 2025)
Bu çalışma, mavi ekonomi yaklaşımı perspektifinde Türkiye’de kıyı turizminin yoğunlaştığı destinasyonların sürdürülebilir rekabetçi performansını, çok kriterli karar verme yöntemlerinden biri olan TOPSIS ile karşılaştırmalı olarak değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Araştırmada, kıyı turizminin ekonomik altyapısını temsil eden konaklama işletmesi sayısı ile çevresel kalite ve sürdürülebilir kıyı yönetimini yansıtan mavi bayraklı plaj sayısı karar kriterleri olarak belirlenmiştir. Bu çerçevede, Antalya, yoğun turizm faaliyetlerine rağmen çevresel kaliteyi koruyabilen destinasyon profiliyle ideal çözüme en yakın destinasyon olarak öne çıkarken; Muğla, turizm faaliyetlerinin destinasyon geneline daha dengeli yayılması sebebiyle ikinci sırada yer almıştır. Sırasıyla İzmir, Aydın ve Mersin ise turizm altyapısı ve çevresel göstergelerin destinasyon ölçeğinde sınırlı düzeyde temsil edilmesi nedeniyle göreli olarak düşük performans göstermiştir. Bu durum, Türkiye’de kıyı destinasyonları arasında gözlenen performans farklılıklarının, altyapı kapasitesi ve çevresel kaliteyi birlikte yansıtan göstergeler üzerinden daha görünür hale geldiğini ortaya koymaktadır.