Benzer Olaylarda Bölge İdare Mahkemelerince Verilen Kesin Nitelikteki Kararlar Arasındaki Aykırılıkların Giderilmesi Müessesesi (Uluslararası Uygulamalı Ekonomi ve Finans Çalışmaları Dergisi, 2025)
İdari yargı alanında bölge idare mahkemelerinin faaliyete geçmesiyle birlikte çok ciddi bir yapı/sistem değişikliği gerçekleşmiş ve istinaf genel kanun yolu haline gelmiştir. Bu dönüşümle birlikte ortaya çıkması beklenen en önemli sorun (halihazırda mevcut olan ve derinleşmesi beklenen) içtihat farklılıklarıdır. Bölge idare mahkemelerinin farklı dairelerinin kesin nitelikteki kararları arasında uygulama ve içtihat birliğinin sağlanarak bahsi geçen sorunun çözülmesi amacıyla getirilen aykırılığın giderilmesi müessesesinin bütün unsurlarıyla ortaya konulmasını amaçlayan bu çalışmada öncelikle istinafa ilişkin açıklamalara yer verilerek konuya ilişkin mevzuat detaylı bir biçimde ele alınmıştır. Daha sonra mekanizmanın unsurları ve işleyişi açıklanmak suretiyle Danıştay’ın ilgili kurulları tarafından verilen kararların hukuki niteliği ve bağlayıcılığı tartışılmıştır. Son olarak da, Ceza Muhakemesi Kanunu’nda yer alan kanun yararına bozma yoluna ilişkin düzenlemelerden hareketle İdari Yargılama Usulü Kanunu’nda değişklik yapılması yolunda bir öneri getirilmiştir.