Hastanelerde Kurum İmajının Hasta Algısına Etkisinin Yapısal Eşitlik Modeli ile Değerlendirilmesi (Uluslararası Uygulamalı Ekonomi ve Finans Çalışmaları Dergisi, 2024)
Kurumsal imaj, kurumların misyonları çerçevesinde, hizmet verilen kişiler tarafından, kurumsal imaj yönetim becerileri sonucunda, hizmet alan kişinin zihninde kuruma karşı oluşturduğu tablodur. Sağlık kurumlarında kurumsal imaj, hasta istek ve arzuları doğrultusunda kurumun imajının, hastaların zihinlerinde yönlendirilmesiyle ortaya çıkmaktadır. Hastanelerde kurum imajının hasta algısına etkisinin araştırılması, sağlık hizmetlerinin kalitesini ve hasta memnuniyetini artırmak için stratejik planlamalar yapmaya yardımcı olur. Bu araştırmalar, hastaların hastane tercihleri, memnuniyet düzeyleri ve tedaviye olan güvenleri üzerinde kurum imajının ne kadar önemli olduğunu ortaya koyar. Bu bilgiyi kullanarak, hastane yönetimleri hizmet sunumunda gerekli iyileştirmeleri yapabilir, personelin tutum ve davranışlarını geliştirebilir ve hastane ortamını daha çekici hale getirebilir. Sonuç olarak, olumlu bir kurum imajı yaratmak, hasta sadakatini ve hastanenin itibarını artırarak, uzun vadede daha başarılı ve sürdürülebilir sağlık hizmetleri sunulmasını sağlar. Bu doğrultuda çalışmada; hastanelerin kurumsal imaj faaliyetlerinin hastaların kurumsal imaj algısı üzerine etkileri araştırılmıştır. Çalışmanın örneklemini, son bir yıl içerisinde sağlık hizmeti almış olmak koşulunu sağlayan 623 kişi oluşturmaktadır. Yapısal eşitlik modeli sonuçlarına göre, fiziksel faktörler kurumsal algı üzerinde pozitif yönde anlamlı etkilidir (β = 0.341, p