Yabancı ve Yerli Sermayeli Bankaların Likidite ve Karlılıklarının Karşılaştırmalı Analizi (Uluslararası Uygulamalı Ekonomi ve Finans Çalışmaları Dergisi, 2023)
2008 yılında ortaya çıkan küresel ekonomik krizden sonra bankaların likidite riskine maruz kalmaları, Sadece kârlılıklarının azalması ile sonuçlanmamış; finansal sistemin istikrarı üzerinde de olumsuz etkiler yaratmıştır. Bankaların finansal başarısını ölçmek için kullanılan en önemli performans göstergelerinden bir tanesi gerçekleştirmiş oldukları kârlılıklarıdır. Bankaların kârlılıklarının artırılması amacına yönelik çok sayıda parametreden bir tanesi de bankaların likidite yapılarıdır ve risk ile kârlılık arasında pozitif bir ilişki söz konusudur. Bu çalışmada ticari bankaların kârlılıkları ile taşıdıkları likidite riskleri arasındaki ilişki yerel sermayeli bankalar ile yabancı sermayeli bankalar açısından karşılaştırmalı olarak incelenerek ortaya konulmaya çalışılmıştır.Çalışmanın sonucunda yabancı sermayeli bankaların aktif kârlılığının yerli sermayeli bankalardan daha yüksek olduğu, yerli sermayeli bankaların ise öz kaynak kârlılığının yabancı sermayeli bankaların kârlarından daha yüksek olduğu saptanmıştır.Yabancı sermayeli bankalarda ise likidite seviyeleri daha yüksek olduğu bulgulanmıştır.Sadece yabancı sermayeli bankalarda aktif kârlılığıyla likidite arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif yönlü bir ilişki bulunduğu görülmüştür.