Enflasyon ve Döviz Kuru İlişkisi: Türkiye Örneği (Uluslararası Uygulamalı Ekonomi ve Finans Çalışmaları Dergisi, 2022)
Döviz kurlarının ithal ve ihraç malları fiyatları üzerindeki etkisi yanı sıra, beklentiler üzerindeki belirleyici rolü nedeniyle fiyatlar genel seviyesi ile ilişkili olduğu düşünülmektedir. Üretim fonksiyonundaki girdi kompozisyonu, finansal sistemin gelişmişlik düzeyi ve gerek reel gerekse mali kesimin bilanço yapısına bağlı olarak ekonomiyi farklı kanallardan etkileyebilme potansiyeli barındıran döviz kuru düzeyinin en önemli etkilerinden biri de enflasyon üzerinde görülmektedir. Bir ülkede makro iktisadi dengenin korunmasında, en önemli parametrelerden olan enflasyon ve döviz kurunun birbiri ile dengeli olarak seyretmesi sağlıklı bir ekonomi ve istikrar için vazgeçilmezler arasındadır. Bu çalışmanın amacı, 2010.01-2023.02 dönemine yönelik aylık veriler için enflasyon ve döviz kuru arasındaki uzun ve kısa dönem ilişkilerin belirlenmesidir. Johansen eşbütünleşme analizi sonucunda, (β=0.275, p