Kamu Personelinin Verimliliğini Etkileyen Unsurların Belirlenmesi Karabük Üniversitesi Örneği (Uluslararası Uygulamalı Ekonomi ve Finans Çalışmaları Dergisi, 2022)
Bu çalışmada kamu personeli kavramı üzerine yapılan çalışmalar, çalışanların verimliliklerini etkileyen faktörler incelenmiş ve bir kamu kurumu olan Karabük Üniversitesi çalışanlarının iş verimlilikleri ve verimliliklerini etkileyen faktörlerin belirlenmesine yönelik araştırmalar yapılmıştır. Bu doğrultuda 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu ve 4857 Sayılı İş Kanunu kapsamında Karabük Üniversitesi'nin çeşitli birimlerinde görev yapan (temizlik ve güvenlik hizmeti verenler hariç) 307 çalışanın verdiği anket cevapları analiz edilerek sonuçlandırılmıştır. Cinsiyete göre uygulanan t-testi analizi sonucunda 4 soruya verilen cevaplarda kadın ve erkekler arasında anlamlı bir fark olduğu görülmüştür. Ankete katılan idari personelin %75,8 verimlilikle çalıştığı sonucuna varılmıştır. Diğer bir sonuç ise birbirine yakın iki faktörün Karabük Üniversitesi çalışanlarının motivasyonunu ve üretkenliğini en fazla etkilediğidir. Bunlar sırasıyla ortalama %82,8 puanla “Çalışma Ortamı (arkadaşlarla ilişkiler)” ve ortalama %77,4 puanla “Çalışma Ortamı (yöneticilerle ilişkiler)” şeklindedir. Ayrıca ortalama %60,2 puanla “İlin (Karabük) ekonomik ve sosyal durumu” ve %58,1 ortalama puanla “Kurumda Yükselme Olanakları” etkisi en az olan iki faktördür.