Çalışanların Bilgi Güvenliği Önlemlerine Dair Tutumları: Ampirik Bir Değerlendirme (Uluslararası Uygulamalı Ekonomi ve Finans Çalışmaları Dergisi, 2022)
Bilgi çağı bilgi güvenliğini, hepimiz için önemli bir endişe kaynağı haline getirmiştir. Kurum ve kuruluşlar bilgi güvenliğini sağlamak için güvenlik teknolojilerini sürekli iyileştirerek teknik açıklarını azaltmaya çalışırken bilgi güvenliğine yönelik tehditler de hedef, etki alanı ve kullanılan teknikler açısından sürekli evrilerek insan unsuruna odaklanmaya başlamıştır. Çalışanlar, sosyal mühendislik ve dikkatsiz kullanıcı davranışları nedeni ile kurum ve kuruluşlarda en önemli güvenlik tehditlerinden sorumlu olarak gösterilmektedir. Ancak gerçek davranışları tahmin etmede etkili olduğu kabul edilen tutumun çalışanların bilgi güvenliği önlemlerini kabulü ve onların kullanımı üzerine etkisi hakkında çalışma eksikliği hissedilmektedir. Bu çalışmada çalışanların bilgi güvenliği önlemlerine dair tutumları Teknoloji Kabul Modeli (TKM) ile açıklanmaya çalışılmıştır. Bu amaçla Zonguldak’da 1490 kamu çalışanına anket uygulanmıştır. Teorik öngörüye de uygun olarak, algılanan fayda ve algılanan kullanım kolaylığının tutum üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi olduğu görülmüştür. Ayrıca bilgi güvenliği farkındalığının bazı alt boyutlarının algılanan fayda, algılanan kullanım kolaylığı ve tutum üzerinde kısmen anlamlı bir etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.