Copula ile Portföy Riskinin Hesaplanması: BİST100 ve USD Kuru Üzerine Bir Uygulama (Uluslararası Uygulamalı Ekonomi ve Finans Çalışmaları Dergisi, 2022)
VaR analizi, finansal riski ölçmek, yönetmek ve belirli bir süre boyunca bir yatırım veya portföyden kaynaklanan potansiyel zararı ölçmek için bir yol sağlar. Bu nedenle finansal kurumlar ve yatırımcılar için popüler bir risk yönetim aracı olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, çok değişkenli copula yöntemi aracılığıyla finansal risk tahminlemesi yaparak yatırımcılara bazı öngörüler sağlanmaktır. Çalışmada BİST100 ve USD/TL kurundan oluşan bir portföydeki varlıkların günlük getiri oranlarının birleşik dağılımı copula yöntemi kullanılarak modellenmiştir. Bu ortak dağılım, portföy VaR’ının hesaplanmasında kullanılmıştır. Çalışmada copula yönteminin kullanılmasının temel nedeni varlık fiyat getirileri için çok değişkenli bir normal dağılımın varsaydığı standart VaR hesaplama yönteminden daha az varsayıma dayanmasıdır. Analizler sonucunda temel verilere en iyi uyan bağıntı yapısı t-copula ile modellenmiştir. Elde edilen bu t-copula çok değişkenli normal dağılımın belirli bir korelasyon yapısını tanımlamaktadır. Analizler sonucunda %99 güven düzeyinde portföyün VaR’ı hesaplanmış ve çok değişkenli normal dağılım olduğu kabul edilen portföy VaR sonuçlarıyla karşılaştırılmıştır. Analiz sonuçları BİST100 ve USD/TL den oluşan bir portföy de USD/TL ağırlığı arttıkça portföy risk oranının azaldığını göstermektedir.