Kariyer Uyum Yeteneği, İşgören Performansı ve Algılanan Örgütsel Desteğin Demografik Faktörler Açısından Değerlendirilmesi: İmalat Sektörü Örneği (Uluslararası Uygulamalı Ekonomi ve Finans Çalışmaları Dergisi, 2022)
Günümüzde bireylerin kariyer sürecindeki başarısı kariyer uyum yeteneği olarak şekillenmeye başlamıştır. Bireylerin yaşamları boyunca yaşanan değişimlere ayak uydurabilmeleri için kariyer sürecinde kariyer uyum yeteneği önemli bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Çalışanların sergilemiş olduğu performans düzeyleri işletmelerin başarısını artırdığı gibi kariyer uyum yeteneği yüksek olan bireyler daha etkili performansı sergilemektedir. İşgörenler tarafından ortaya koyulan performans ve çabaların işletme tarafından algılanması ve değer görmesi çalışanlar için büyük önem taşımaktadır. Değer gördüğünü hisseden işgörenler, daha etkin performans göstererek örgüte bağlılığı artmaktadır. Bu araştırmanın amacı, imalat sektöründe çalışan kişilerin kariyer uyum yeteneği, işgören performansı ve algılanan örgütsel desteğin ne düzeyde olduğunu belirlemektir. Araştırma, İstanbul ilinde İmalat sektöründe görev alan 404 personel ile gerçekleştirilmiştir. Tesadüfi örnekleme yöntemi kullanılarak gerçekleşen anketin güvenirlik katsayısı Cronbach-alfa değeri 0.908 olarak elde edilmiştir. Cinsiyet, eğitim durumu, çalıştığı birim, çalışma süresi, mesleki deneyim, yaş grupları, medeni durum, aylık gelir ve gelir yeterliliği açısından bazı boyutlar için anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Diğer yandan, Kariyer uyum yeteneği ile işgören performansı %43.0 (r=0,430, p=0,000) pozitif yönde (artırıcı) ilişkilidir. Kariyer uyum yeteneği ile algılanan örgütsel destek %32,6 (r=0,326, p=0,000) pozitif yönde (artırıcı) ilişkilidir. Algılanan örgütsel destek ile işgören performansı %24,8 (r=0,248, p=0,000) pozitif yönde (artırıcı) ilişkilidir.