E7 ve G7 Ülkelerinin Yüksek Teknolojili Ürün İhracatını Belirleyen Faktörler: Panel Eşbütünleşme Analizi (Uluslararası Uygulamalı Ekonomi ve Finans Çalışmaları Dergisi, 2021)
Bu çalışmanın amacı E7 ülkeleri olan Çin, Endonezya, Türkiye, Brezilya, Rusya, Hindistan, Meksika’nın ve G7 ülkeleri olan İtalya, Japonya, İngiltere, Amerika, Kanada, Fransa, Almanya’nın yüksek teknolojili ürün ihracatlarını etkileyen faktörlerin panel eşbütünleşme analizi ile belirlenmesidir. Yüksek teknolojili ürün ihracatına etki eden seçilmiş faktörlerden olan Ar-Ge harcamaları, BİT kullanım endeksi, doğrudan yabancı yatırımlar, GSYH büyüme oranı, hükümet etkinliği endeksi, brüt sermaye oluşumu,  bilimsel ve teknik makale sayıları kullanılarak panel eşbütünleşme analizi yapılmıştır. 2010-2020 dönemine ilişkin yıllık veriler kullanılarak veriler www.worldbank.org veritabanından elde edilmiştir. Analiz sonucunda, E7-G7 ülkelerin yüksek teknolojili ürün ihracatında Ar-Ge harcamaları ve GSYH büyüme oranının diğer değişkenlerden uzun dönemde daha etkili olduğu tespit edilmiştir. G7 ülke gruplarında yüksek teknolojili ürün ihracatını etkileyen faktörlerden sırasıyla Ar-Ge harcamaları ve GSYH büyüme oranı ön plana çıkarken E7 ülkelerinde GSYH büyüme oranı ve sermaye oluşumu daha etkili olmuştur. Panel geneli için her iki ülke grubunda da ele alınan bağımsız değişkenler yüksek teknolojili ürün ihracatının üzerinde pozitif yönde etkilediği ortaya çıkmıştır.