Kaynak Tüketim Muhasebesi ve İmalat Sektöründe Örnek Bir Uygulama** Bu çalışma Karabük Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsünde 2021 yılında hazırlanan “Kaynak tüketim muhasebesi ve imalat sektöründe bir örnek uygulama” başlıklı yüksek lisans tezinden türetilmiştir. (Uluslararası Uygulamalı Ekonomi ve Finans Çalışmaları Dergisi, 2021)
Üretim sistemlerindeki gelişmeler ve artan rekabet koşulları sebebiyle işletme yöneticilerinin doğru maliyet ve üretim bilgilerine ulaşmaya duydukları ihtiyaç, her geçen gün artmaktadır. Geleneksel maliyet sistemi, işletmelerin faaliyetlerini sürdürdükleri karmaşık ve kalabalık işlemleri analiz etme konusunda yetersiz kalmaya başlamıştır ve bu sebeple de çağın rekabet ortamına ayak uyduracak nitelikte sağlıklı bilgi üretememektedir. Kaynak Tüketim Muhasebesi yaklaşımı faaliyet tabanlı bilgi ile kaynak kapasite bilgilerini birleştirir ve kaynak seviyesinde girdi-çıktı ilişkisine bağlı olarak maliyet davranışını belirlemektedir. Kaynak Tüketim Muhasebesinin yaratılış amacı üretim süreci boyunca yöneticinin kararlarına ışık tutacak bir maliyet modeli geliştirmektir. Kaynak Tüketim Muhasebesinin diğer yöntemlerden en önemli farkı, kaynak havuzlarındaki atıl kalan kaynakların tanınmasıdır. Bu çalışmada, örnek olay çalışması yöntemi kullanılarak kaynak tüketim muhasebesi bir üretim işletmesinde uygulanmıştır. İşletmenin mevcut maliyet sistemi dikkate alınmış ve üretim süreci gözlenmiştir. KTM sistemi aracılığıyla elde edilen veriler analiz edilerek, bulgular yorumlanmıştır. Çalışmadan elde edilen bulgular, KTM sisteminin kaynakları tüketme biçimleri ve atıl kapasite maliyetleri hakkında yöneticilere sayısal bilgiler sunduğunu göstermektedir.