Azerbaycan’da Mükelleflerin Vergiye Bakışı: Bakü Örneklemi Üzerine Ampirik Bir Çalışma (Uluslararası Uygulamalı Ekonomi ve Finans Çalışmaları Dergisi, 2021)
Bu çalışmanın amacı Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de yerleşik mükelleflerin vergiye yönelik bakışlarını ortaya koymaktır. Çalışmada, Azerbaycan’ın tercih edilme nedeni, Azerbaycan Cumhuriyeti modern vergi sisteminin göreli olarak yeniliği, buna bağlı olarak da literatürde ampirik temelli çalışmaların kısıtlı olmasıdır. Azerbaycan’ın bütün olarak değil de Bakü örneklemi ile sınırlı olarak incelenme nedeni ise, Azerbaycan vergi sisteminin kendi içinde bölgesel bazda farklılaşan bir yapıya sahip olmasıdır. Bu kapsamda Bakü örneklemi özelinde mükelleflerin vergi sistemi ile kurdukları ilişki üzerinde belirleyici olan vergiye yönelik algıları bağlamında bir değerlendirme yapılmaktadır. Araştırma sürecinde “demografik özellikler” ve “vergi ile ilgili değerlendirmeler” şeklindeki iki bölümden oluşan anket formu kullanılmıştır. Veriler kota örnekleme yöntemiyle derlenmiş, analiz aşamasında ise Frekans Analizi ve Çapraz Tablolardan yararlanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre mükelleflerin vergiye bakışları arasında belirgin farklılığın bulunduğu, mükellefler bazında vergiye yönelik genel bir kabulün oluşmadığı saptanmıştır.