Akademisyenlerde İş Doyumunun Sanal Kaytarma Davranışı Üzerindeki Etkisi: Araştırma Üniversiteleri Örneği (Uluslararası Uygulamalı Ekonomi ve Finans Çalışmaları Dergisi, 2021)
İnternet kullanımının gündelik yaşamın bütün alanlarına girmesi ile beraber iş hayatının da vazgeçilmez bir unsuru haline gelmesi kaçınılmaz olmuştur. Çalışanların, aktif bir şekilde internet kullanmaları; bilgiye erişim, iş yükünün hafiflemesi ve iletişimin hızlanması şeklinde birtakım faydaları beraberinde getirmektedir. Bu faydaların yanı sıra internet, mesai saatlerinin içinde çalışanların bireysel amaçlarına ilişkin kullanılmaktadır. Dolayısıyla, bireysel amaçlar doğrultusunda yapılan internet kullanımı da iş hayatında sanal kaytarma kavramının ortaya çıkmasına yol açmıştır. Sanal kaytarma davranışına neden olan pek çok bireysel ve örgütsel faktör bulunmaktadır. Sanal kaytarma davranışına neden olan en önemli faktörlerden birisi iş doyumunun sağlanmamasıdır. Bu çalışmanın amacı, akademisyenler için iş doyumunun sanal kaytarma davranışı üzerindeki etkisini belirlemektir. Regresyon analizi sonucunda, iş doyumu sanal kaytarmayı negatif yönde anlamlı etkilemektedir. İş doyumu 1 br. arttıkça sanal kaytarma boyutu 0.276 br. azalmaktadır. Böylece iş doyumunun sanal kaytarma davranışlarını azalttığı belirlenmiştir.