Tüketicilerin Bütünleşik Pazarlama İletişimi Faaliyetlerine Yönelik Tutumlarının İncelenmesi (Uluslararası Uygulamalı Ekonomi ve Finans Çalışmaları Dergisi, 2021)
Bütünleşik pazarlama iletişimi yaklaşımı, kitlesel pazarlama ve diğer pazarlama yaklaşımlarının 90’lı yıllardaki yetersizliğine bir alternatif olarak geliştirilmiş ve günümüz pazarlarında başarılı olabilmek için uygulanması zorunlu hale gelmiştir. Bütünleşik pazarlama iletişimi, pazarlamaya farklı bir açı kazandırmaktadır. Tüketicilerin müşteri olarak tanımlandığı ve tüm pazarlama planlarının merkezinde tüketicilerin yer aldığı bu yaklaşım, tüketiciyi satın almaya doğru davranışsal olarak harekete geçirmeyi ve müşteri sadakati oluşturmayı amaçlamaktadır. Diğer yandan, tüketici ve muhtemel tüketicinin maruz bırakıldığı ürün veya hizmet hakkında tüm bilgi kaynaklarını yönetme ve yürütme sürecini de kapsamaktadır. İşletme politikalarında ana hedef haline gelen bütünleşik pazarlama iletişimi, uzmanlar arası işbirliği, malzeme koordinasyonu ve teknolojinin kullanımı aracılığıyla, şirketlerde operasyonel verimliliği artıran temel bir unsurdur. Bu çalışmanın amacı, gıda sektöründe cips üreten öncü bir markanın İstanbul’da eğitim alan üniversite öğrencileri açısından, bütünleşik pazarlama iletişimi faaliyetlerine yönelik tutum düzeylerinin belirlenmesi ve bu markaya yönelik tutumlarının çeşitli değişkenler açısından farklılaşma durumlarının incelenmesidir. Analiz sonucunda, ele alınan cips markası için kadınlar, iletişim ve iktisat fakültesinde okuyan son sınıf öğrencilerinden geliri yüksek olanlar, reklam ve promosyona değer vermekte, fiyat ve bulunabilirlik durumlarına göre ürünün tüketimini arttırmaktadır.