Türkiye’de Finansal Açıklık ve Büyüme İlişkisi: Bayer-Hanck (2013) Eşbütünleşme Analizi (Uluslararası Uygulamalı Ekonomi ve Finans Çalışmaları Dergisi, 2021)
Finansal piyasaların verimli şekilde işlemesi durumunda en önemli çıktı ülkelerin ekonomik büyüme ve kalkınmasında yaratacağı olumlu gelişmeler olacaktır. Rekabetçi ve etkin piyasa yaklaşımı üzerine kurulan modeller, finansal açıklığın sermaye tahsisinin etkinliğini artırarak ekonomik büyümeyi artıracağını ifade etmektedir. Finansal dışa açıklık, finansal serbestleşmenin sonucudur ve bir ülkedeki finansal serbestleşmenin derecesini gösterir. Finansal dışa açıklık, dünya ekonomisinin finansal açıdan birbirine bağımlılığını belirttiğinden dolayı sermaye giriş ve çıkışları ile birlikte ifade edilmektedir. Finansal açıklık, uluslararası piyasalarda faaliyet gösteren yatırımcıların değişik finansal araçlar yardımıyla risk paylaşımı yapabilmelerine yardım etmektedir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye için 2010.Q1-2020.Q4 dönemi için finansal dışa açıklığın büyüme üzerine etkisini uzun ve kısa dönem açısından ele almaktır. Bayer ve Hanck (2013) eşbütünleşme analizi sonucunda uzun dönemli ilişki belirlenmiştir. Finansal açıklık büyüme değişkenini %23.1 arttırıcı etkiye sahiptir. Modelde hata düzeltme teriminin katsayısı negatif ve istatistiksel olarak anlamlıdır. Modelin hata düzeltme mekanizması çalışmaktadır. Uzun dönemde beraber seyreden seriler arasında kısa dönemde meydana gelen sapmaların %39.3’ü ortadan kalkmakta ve seriler tekrar uzun dönem denge değerine yakınsamaktadır. Sonuç olarak, Türkiye için finansal açıklığın büyümeyi pozitif yönde etkilediği belirlenmiştir.