Ticari Dışa Açıklık ve Enflasyon İlişkisi: BRICS-T Ülkeleri İçin Romer Hipotezinin Sınanması (Uluslararası Uygulamalı Ekonomi ve Finans Çalışmaları Dergisi, 2021)
Ticaretin küreselleşmesi ve serbest piyasa ekonomi anlayışının dünyaya hakim olması ile beraber ticari dışa açıklık kavramı önem kazanmıştır. Ticari dışa açıklık kavramının ekonomik büyüme üzerine olan etkilerinin yanı sıra hasıla, istihdam ve tüketim üzerine de olumlu etkilerde bulunduğu bilinmektedir. Bahsedilen makro iktisadi değişkenlerle ilişkilerin yanı sıra ticari dışa açıklık kavramı ile enflasyon arasındaki ilişki de literatürde sıklıkla ele alınmıştır. Ticari dışa açıklık arttıkça enflasyon oranlarının düşeceğini benimseyen bir kesim olmakla beraber karşı görüş ise ticari dışa açıklık arttıkça enflasyon oranlarının artacağını savunmaktadır. Romer (1993), çalışmasında küçük ve dışa açık ekonomilerin enflasyon oranlarının daha düşük olacağını ileri sürmüştür. Bu çalışmanın amacı BRICS-T ülkeleri için ticari dışa açıklığın enflasyon üzerine etkisini ortaya koymak ve Romer hipotezini test etmektedir. Uzun dönem ilişkilerin belirlenmesi amaçlı Westerlund ve Edgerton (2007) tarafından geliştirilen LM Bootstrap panel eşbütünleşme testi sonucunda uzun dönemde ilişki olduğu görülmüştür. Panel geneli için uzun dönem katsayı tahminlerine göre; ticari dışa açıklığın enflasyon üzerinde %26.3 azalışa yol açacağı belirlenmiştir. Ticari dışa açıklığın enflasyon üzerindeki en yüksek etkisi katsayı büyüklüklerine göre sırasıyla; Rusya, Güney Afrika, Çin, Brezilya, Hindistan ve Türkiye’dir. Kısa dönem ilişkinin belirlenmesi amaçlı hata düzeltme modeli tahmin edilmiştir. Hata düzeltme teriminin katsayısı negatif ve istatistiksel olarak anlamlıdır, modelin hata düzeltme mekanizması çalışmaktadır. Ticari açıklık değişkeninin enflasyon üzerindeki kısa dönem etkisinin uzun döneme göre daha yüksek olduğu görülmüştür.