Bireysel Girişimcilik Eğilimi Ölçeğinin Geliştirilmesi: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması (Uluslararası Uygulamalı Ekonomi ve Finans Çalışmaları Dergisi, 2020)
Girişimcilik, farklılaşarak bütünleşen dünyada, ülkelerin ekonomilerini büyütme ve geliştirme üzerinde itici bir güçtür. Dünya ekonomisinde önemli bir yere sahip olan girişimcilik faaliyetleri ülkemiz için de büyük bir önem taşımaktadır. Bu durum girişimcilik ile ilgili konular üzerinde durulmasını ve bilimsel olarak araştırılmasını önemli hale getirmiştir. Bu araştırmanın amacı, bireylerin girişimcilik eğilimlerinin belirlenmesine yönelik “bireysel girişimcilik eğilimi ölçeği (BGEÖ)” geliştirmektir. Bu süreçte ilk olarak madde havuzu oluşturulmuştur. Uzman görüşlerine sunulan maddelerin kapsam geçerliği sağlandıktan sonra pilot çalışma ile olası hatalar ve eksiklikler giderilmeye çalışılmış ve 30 maddeden oluşan ölçek son halini almıştır. Uygulama, 2014 yılından bu yana İstanbul Üniversitesi girişimcilik eğitimlerine katılmış 2422 kişiye yönelik gerçekleştirilmiştir. Maddelerin ayırt edicilik güçlerini belirlemek için madde-toplam korelasyonu hesaplanmış ve t testi kullanılarak üst %27’lik ile alt %27’lik grupların madde ortalamaları arasındaki farkların anlamlılığı incelenmiştir. Düzeltilmiş madde toplam puan korelasyonları .526 ile .693 arasında değişmektedir. Test sonuçları, üst ve alt grupların madde ortalamaları arasındaki tüm farkların anlamlı olduğunu göstermiştir. Ölçeğin yapı geçerliğini belirlemek için öncelikle Açıklayıcı Faktör Analizi (AFA) yapılmış ve toplam varyansın %71.86’sını açıklayan beş faktörlü bir yapı elde edilmiştir. Her bir boyuta yönelik güvenilirlik kriteri Cronbach Alpha (CA) değerleri ve anketin geneline yönelik CA değeri 0.70 değerinin üzerinde beklenen şekilde elde edilmiştir. AFA’dan elde edilen madde-faktör yapısının doğrulayıcı faktör analizi (DFA) ile model uyumu test edilmiş ve ölçeğin beş faktörlü yapısının uyum indekslerinin iyi uyum kararı sonucunda doğrulandığı görülmüştür. Bu sonuçlara bağlı olarak; işbirliği yapan, dış etkileri iyi bilen, insiyatif alan, güvenilir ve ilgilenen alt boyutlarından oluşan bireysel girişimcilik eğilimi ölçeğinin geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu belirlenmiştir.