BİST’de İşlem Gören ve Gerçeğe Aykırı Finansal Tablo Beyanında Bulunan Sanayi Firmalarının Sayısını Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi: Poisson Hurdle Model (Uluslararası Uygulamalı Ekonomi ve Finans Çalışmaları Dergisi, 2020)
Finansal bilgi firma, kurum ve kuruluşlar açısından öneme sahiptir. Yatırımcılar, müşteri ve bankalar gibi birçok karar verici finansal bilgiye ihtiyaç duymaktadır. Karar vericilerin finansal bilgi ihtiyaçları doğru, şeffaf, açık ve net bir biçimde karşılanmadığında hem etik hem mali açıdan bazı problemli durumlar ortaya çıkmaktadır. Finansal bilgiyi net ve eksiksiz bir biçimde paylaşması gereken kurumlar çeşitli nedenlerden dolayı gerçeğe aykırı biçimde sunabilir ve finansal bilgi manipülasyonuna başvurabilir. Finansal piyasaların işleyişi bakımından finansal bilgilerin anlaşılabilir, yeterli, güvenilir olması ve zamanında sunulması beklenir. Mevcut ve potansiyel yatırımcılar için firmalar hakkındaki en önemli bilgi kaynağı finansal tablolardır. Bu tabloların gerçeğe aykırı düzenlenmesi sonucunda, tasarrufların menkul kıymetlere yatırılarak birikim sahiplerinin ekonomik kalkınmaya etkin ve yaygın bir şekilde katılımı sağlanamayacaktır. Bu bilgilere güvenerek finansal karar alan kullanıcılar büyük ekonomik kayıplara sürüklenebilmektedir.Çalışmada, BİST’de işlem gören ve gerçeğe aykırı finansal tablo beyanında bulunan sanayi firmalarının sayısını etkileyen  faktörlerin belirlenmesine yönelik uygun model geliştirilmeye çalışılmıştır.  Sıfır değer ağırlıklı sayıma dayalı bu veri seti için Poisson Hurdle model yardımıyla etkileyici finansal oranlar belirlenmeye çalışılmıştır.