Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarının Finansal Performansı: BİST İşletmeleri Örneği (Uluslararası Uygulamalı Ekonomi ve Finans Çalışmaları Dergisi, 2020)
Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları (GYO) son yıllarda Türkiye ekonomisinde önemli bir yere sahip olmuşlardır. GYO’lar gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren şirketlere büyük çaplı projeleri için finansman sağlayan kuruluşlar olmuşlardır. GYO’lar gerek halka arz olmaları ve gerekse de yatırımcılarına kar payları vasıtasıyla getiri imkanı sunmalarından dolayı ciddi önem taşımaktadırlar. Bu çalışmada 2010D1-2019D3 dönemi için, her dönemde verisi olan ve verilerinde eksiklik bulunmayan toplam 18 GYO’nun verileri dikkate alınmış ve 10 adet finansal oran hesaplanarak panel veri analizi uygulanmıştır. Finansal performans gösterge oranı olarak PD/DD alınmış ve Asit-Test Oranı, Özsermaye Çarpanı, Uzun Vadeli Borç/Aktifler, Özsermaye Karlılığı, Aktif Karlılığı ve Faaliyet Kar Marjı oranlarında yaşanan artışın, şirketlerin değerini arttırdığı sonucuna varılırken; Kaldıraç Oranının ise, şirketlerin değerini azalttığı görülmüştür. Devir Hızı oranlarının ise, PD/DD’yi etkilemediği sonucuna varılmıştır.