Osmanlı Devletinde Telefon Hizmetinde İstihdam Edilen Kadınlar ve Yaşanan Bazı Sıkıntılar (Uluslararası Uygulamalı Ekonomi ve Finans Çalışmaları Dergisi, 2026)
Bilimdeki gelişmelerin sonucu olarak yeni sektörler ortaya çıkmıştır. Elektrik enerjisine bağlı olarak ilk uygulama, telgraf sistemleri ve işletilmesidir. Telgrafın icadından bir müddet sonra, benzer bir teknik ile telefon icat edilmiştir. İletişim amaçlı olan bu sistemde, işletme düzeyinde aktif olarak personel istihdamı lazım gelmiştir. Bu çerçevede, telefon sisteminin icadından otuz sene sonra, Osmanlı devleti, telefon hizmetini özel bir girişimci gruba ihale etmiştir.Telefon haberleşmesinde, iletişimi sağlama noktasında kadın memurlar istihdam edilmiştir.  Ecnebi olan işletme, Osmanlı tebaasından olan azınlıktan kadınları işe almış ve durum Müslüman kadınların tepkisini çekmiştir. Müslüman kadınların tepkisi karşılık bulmuştur. Bu yönü ile sektördeki kadın istihdamı ilk olarak telakki edilmiştir. Bu makalede, Dersaadet Telefon Şirketi’nde ve devlet hizmetinde çalışan bazı kadın memurelerin yaşadığı sıkıntılar ele alınmıştır