(untitled) (Uluslararası Uygulamalı Ekonomi ve Finans Çalışmaları Dergisi, 2025)
Bu Muhasebe meslek olarak 3568 sayılı yasanın 13.06.1989 tarihinde yürürlüğe girmesi ile yasal dayanağa kavuşmuştur. Bu yasanın “Genel Hükümler” başlığını taşıyan birinci bölümünde mesleki unvanlar belirtilmiş ve bu unvanlara sahip olabilmenin “genel” ve “özel” şartları ortaya konulmuştur. 26.07.2008 tarihinde yürürlüğe giren 5786 sayılı Yasa ile 3568 sayılı Yasa’da köklü değişikliklere gidilirken, mesleki unvanlara sahip olabilmenin şartlarında da değişiklikler yapılmıştır. Yapılan bu düzenlemeler ile yasada belirtilen pek çok lisans programı mezununa ve hatta diğer öğretim programlarından mezun olup, yasada belirtilen programlarda lisansüstü seviyesinde mezuniyet şartını sağlayan kişilere de SMMM olma hakkı tanınmıştır. Bu araştırmada, muhasebe mesleğinin icra edebilmesi için gereken temel bilgilerin verildiği bu nedenle lisans düzeyinde eğitim veren ve mezunlarına SMMM olma hakkı tanınan programların müfredatlarında yer alması gerektiğini düşündüğümüz “Genel Muhasebe” dersinin “Hukuk” ve “Uluslararası İlişkiler” programlarının müfredatlarında yer alıp almadığı incelenmiş ve elde edilen bulgular doğrultusunda bu program mezunlarına verilen SMMM olma hakkı değerlendirilmiştir.