(untitled) (Uluslararası Uygulamalı Ekonomi ve Finans Çalışmaları Dergisi, 2024)
Çarşı Grubu, Beşiktaş taraftarlarından oluşan toplumsal olaylar başta olmak üzere çeşitli konularda faaliyet gösteren bir taraftar grubudur ve bu çalışmada bir marka topluluğu olarak değerlendirilmiştir. Çalışmanın amacı, Çarşı Grubu’nun Türkiye’de köklü kültüre sahip önemli bir spor kulübü olarak kabul edilen Beşiktaş’ın marka imajına olan etkisini incelemektir. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket yöntemi kullanılmıştır. Bu bağlamda 604 kişiden çevrimiçi olarak veri toplanmış ve bu veriler SPSS istatistik programında analiz edilmiştir. Analiz sonuçları, Beşiktaş’ın marka topluluğu olan Çarşı Grubu’nun faaliyetlerinin, Beşiktaş’ın marka imajını olumlu yönde etkilediği ve olumlu şekilde imaja katkı sunduğunu göstermektedir. Çarşı Grubu, Beşiktaş JK için sadece tribünde destekleyen bir taraftar grubu değil bir marka topluluğu olarak Beşiktaş’ın kimliğinin bir parçası olarak kabul edilmektedir. Bu durum spor kulübü markalarının etrafında oluşturulan toplulukların marka yönetiminde öne çıkan bir unsur olduğunu göstermektedir. Spor kulüpleri tarafından markalaşmış taraftar topluluklarının desteklenmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.