(untitled) (Uluslararası Uygulamalı Ekonomi ve Finans Çalışmaları Dergisi, 2024)
Vergi hukukunda adaletin korunması ve hukuki güvencenin sağlanması için, bir etkin vergi yargısının önemli olduğu açıktır. Bu yargı, idarenin eylemlerini yargısal bir denetime tabi tutar. Yargılamaların adil, hakkaniyete uygun ve makul bir süre içinde gerçekleştirilmesi, mutlak bir etkinliği temin eder. Ancak, yargısal hizmetlere olan talep ve diğer faktörler iş yükünü artırarak yargının verimini azaltabilir, bu da uyuşmazlıkların hızlı bir şekilde çözülmesini engeller. Vergi yargısının iş yükü, çeşitli nedenlerle artış gösterebilmekte ve bu artış, yargının etkinliğini olumsuz yönde etkileyebilmektedir.