(untitled) (Uluslararası Uygulamalı Ekonomi ve Finans Çalışmaları Dergisi, 2024)
Bu çalışmanın amacı İslam iktisadı ve finansı literatüründe murabaha ile ilgili yayınlanan çalışmaların bibliometrik analiz yöntemiyle incelenmesidir. Bu bağlamda Scopus veritabanı kullanılarak elde edilen literatür verisi, Bibliometrix R paketi aracılığıyla analiz edilmiştir. Çalışmanın bulgularına göre, murabaha ile ilgili literatür 1990 yılına değin uzanmakla birlikte yayınların çoğunluğu 2013 yılından sonradır. Alanda en çok yayının yapıldığı dergiler Journal of Islamic Accounting Business Research ve International Journal of Islamic and Middle Eastern Finance and Management iken en etkili yazar Suzuki, M.’dir. Anahtar kelime analizine göre “murabaha” anahtar kelimesi en çok İslami bankacılık ve diğer fıkhi sözleşme türleri ile birlikte kullanılmıştır. Murabaha ile ilgili en fazla yayın yapan ülkeler ise Endonezya ve Malezya’dır.