(untitled) (Uluslararası Uygulamalı Ekonomi ve Finans Çalışmaları Dergisi, 2023)
İnsanlık tarihi kadar eskilere dayanan yoksulluk sorunun sanayileşme ile birlikte daha da görünür hal alması, devletlerin bu soruna ilişkin politikalar üretmesine sebep olmuştur. Zira görünür hale gelen yoksulluk devletler ve/veya egemen -burjuva- sınıfı için bir tehdit unsuru oluşturmaktaydı. Sanayileşme ile birlikte ortaya çıkan sorunlarla mücadele için devletlerin oluşturduğu ve uyguladıkları politikaların bir bütünü olarak nitelendirilecek sosyal politikalar, yoksulluk sorununu da kapsamaktadır. Ancak devletlerin uyguladıkları sosyal politikalara rağmen yoksulluk sorunu çözümlenememiştir. Yoksulluk sorunu, bugün dünya nüfusunun büyük bir çoğunluğunu içine alan bir görüntü oluşturmaktadır. Buradan hareketle çalışmamız yoksulluk sorununa yönelik oluşturulan sosyal politikaların etkinliği üzerine bir değerlendirme niteliği taşımaktadır.