(untitled) (Uluslararası Uygulamalı Ekonomi ve Finans Çalışmaları Dergisi, 2023)
Teknolojik gelişmeler ve hasta sayısının günden güne artması ile birlikte, sağlık sektöründe uzaktan sağlık hizmetleri yaygınlık kazanmıştır. Birçok sektör ve işletmede olduğu gibi sağlık alanında da dijitalleşmenin önemi anlaşılmış ve 1990’lı yıllara gelindiğinde alt yapı çalışmaları başlamıştır. İlk yıllarda çeşitli nedenlerden ötürü sağlık hizmetinden yararlanamayanlar için mobil cihazlar veya akıllı telefonlarla sağlık hizmet sunumlarının yapıldığı bilinmektedir. Covid-19 pandemisinin ortaya çıkmasıyla birlikte Sağlık Bakanlığı tarafından bulaşın azaltılması ve riskli kişilerin toplum sağlığını tehdit etmeden sağlık hizmetlerine ulaşması için uzaktan görüntülü muayene hizmeti olan telesağlık sistemi geliştirilmiştir. Bununla birlikte, uzaktan sağlık hizmetlerinin bazı problemli alanları da bulunmaktadır. Özellikle uzaktan sağlık hizmetini veren hekimlerin, konu ile ilgili bilgilendirilmeleri, eğitimleri, gerekli araç ve gereçlere sahip olmaları, bağlı bulunulan kurumların konu ile ilgili politikaları, erişim vb. gibi teknik problemlere ilişkin durumlar ve hasta ile iletişim şeklindeki konular açısından sorunların yaşanmasına neden olabilmektedir. Bu durum karşısında, uzaktan sağlık hizmetlerini sunan kişiler olarak hekimlerin deneyimleri, sistemin artı ve eksilerini ortaya koymak için önemli bir kaynaktır. Uzaktan sağlık hizmetlerinde hekim deneyimlerini inceleyen bu çalışma, nicel analiz yöntemlerinden tarama tekniği ile İstanbul Anadolu yakasında bulunan 8 farklı ilçede gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında Devlet, Tıp Fakültesi, Eğitim Araştırma ve Özel hastanelerde olmak üzere 70’i pratisyen, 31’i uzman hekimden veri toplanmıştır. Elde edilen bulgular, hekimlerin, uzaktan sağlık hizmetinin faydalı olduğu ve hizmeti önerdikleri yönündedir. Ayrıca, hekimlerin pratisyen ve uzman unvanlarına göre, uzaktan sağlık hizmetinin mesleklerini geliştirmesi ve uzaktan sağlık hizmetini önermesi arasında anlamlı ilişki elde edilmiştir.