(untitled) (Uluslararası Uygulamalı Ekonomi ve Finans Çalışmaları Dergisi, 2023)
Fen, teknoloji, mühendislik ve matematik branşlarının kısaltması olarak STEM adıyla okullarda verilen eğitimlerin amaçları bu disiplinlerin birbiriyle entegrasyonunu sağlayarak öğrenciye bilgi ve beceri kazandırmaktır. Alanda yapılan araştırmalar aynı zamanda öğrencilerin düşünme becerileri ve gelecek kariyer planlarına da etkili olduğu yönünde bulgulara yer vermektedirler. Bu çalışmanın amacı, ortaokul öğrencilerinin STEM motivasyonlarının cinsiyet, sınıf, okul türü, anne eğitimi ve baba eğitimi açısından farklılık gösterip göstermediğinin belirlenmesidir. Grup farklılığı analizleri sonucunda, bilim, teknoloji, mühendislik, matematik ve STEM motivasyonu genel skoruna yönelik anlamlı farklılıklar elde edilmiştir. Sadece, matematik boyutu için anne ve baba eğitim durumu anlamlı farklı çıkmamıştır. Bunun dışındaki boyutlar için farkın kaynağına bakıldığında, kadın öğrencilerin, 8. ci sınıf öğrencilerinin, özel okulda eğitim alanların,annesi lisansüstü eğitim düzeyinde ve babası lisansüstü eğitim düzeyinde olanların anlamlı şekilde STEM motivasyonlarının yüksek olduğu belirlenmiştir.