(untitled) (Uluslararası Uygulamalı Ekonomi ve Finans Çalışmaları Dergisi, 2022)
İnsanoğlu doğası gereği yaşamını sürdürebilmek için bulunduğu ortamdan üretmiş ve yaşamını devam ettirebilmek adına çevresinde alternatifler aradığı literatürde belirtilmiştir. Bilim, teknoloji ve sanayiinin de gelişmesiyle üretimin hızla ilerlemesi birçok çevresel sorunlara neden olduğu görülmüştür. İşletmeler piyasalarda rekabet ve sürdürülebilirlik adına, uluslararası rekabet düzeyinde tutunabilmeleri için çevresel kaynak tüketimine ilişkin mali tablolara ihtiyaç duymaktadır. Finansal bilgilerinin uluslararası uygunluğu bakımından sunulabilmesi için çevre muhasebesi uygulamaları işletmeler için önem arz etmektedir. Çevre muhasebesi kavramının giderek yaygınlaşmasıyla birlikte, işletmelerin çevresel sorunları mali tablolarda kayıt altına alırken yeşil muhasebe ve karbon muhasebesinden de yararlandıkları görülmüştür. Dolayısıyla işletmelerin çevresel sorunlar için muhasebe alanında kullanmış oldukları bu üç kavram işletmelerin kurumsal sorumluluk, sürdürülebilirlik ve mali tablolarının açıklamasında önemli bir faktör olarak yer almaktadır. Bu çalışmada çevre muhasebesi, yeşil muhasebe ve karbon muhasebesi kavramsal olarak açıklanarak, Türk literatüründe bu kavramlarla ilgili muhasebe alanında yazılan makalelerin bibliyometrik analizi yapılmıştır.