(untitled) (Uluslararası Uygulamalı Ekonomi ve Finans Çalışmaları Dergisi, 2022)
Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de telekomünikasyon sektöründe faaliyet gösteren lider bir işletmede çalışanların personel güçlendirme seviyeleri üzerinde etkili olan faktörleri belirleyip, ana tetikleyicileri belirlemektir. Bu amaçla, ilgili işletmede Samsun, Giresun ve Amasya lokasyonlarında görev yapan 648 çalışana çevrim içi anket uygulanmıştır. Anket sonucu elde edilen veriler SPSS programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin analiz aşamasında ana başlıklarda; tanımsal istatistik yöntemleri, korelasyon ve güvenilirlik analizleri, açımlayıcı faktör analizi ve parametrik analiz testlerinden yararlanılmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre, telekomünikasyon sektöründe çalışanların personel güçlendirme boyutlarındaki gelişim alanları yüksek önem ve etki seviyesine göre sırasıyla; etki ve özerklik boyutlarında ortaya çıkmıştır. Çalışmada ayrıca personel güçlendirmenin demografik özelliklere göre farklılık gösterip göstermediği incelenmiş olup; cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi ve kıdem değişkenlerinde farklılık bulunmazken, medeni durum ve lokasyon değişkenlerinde farklılıklar tespit edilmiştir. Ortaya çıkan sonuçlar üzerinden karar vericilere ve gelecekteki çalışmalara önerilerde bulunulmuştur.