(untitled) (Uluslararası Uygulamalı Ekonomi ve Finans Çalışmaları Dergisi, 2021)
Polonya geç liberalleşen ülkelerden biri olarak son otuz yıl içinde enerji sektörüne yönelik özelleştirme ve iyileştirmeye yönelik çok sayıda reform gerçekleştirmiştir. Yoğun olarak hava kirliliği sorunu yaşanan kentlere sahip olan Polonya, Avrupa Birliği üyesi de olması sebebiyle verimsiz ve eski kömür madenlerinin kaldırılmasına yönelik çeşitli taahhütlerde bulunmuştur. Kömüre ve diğer fosil yakıtlara olan destekleri aşamalı şekilde azaltan Polonya’da söz konusu sektörlerin toplumun geniş kesimini ekonomik açıdan etkileyecek sonuçlar doğurması nedeniyle tazminat tedbirlerine başvurulmasını kaçınılmaz kılmıştır. Yine de halen sürmekte olan kömür madenlerinin kapatılması ile fosil yakıt sübvansiyonlarının kaldırılması konusundaki taahhütlerine rağmen bu değişiklikler sonucunda ortaya çıkacak işsizlik ile yoksulluk artışı endişeleri reformların önündeki engellerdir. Öncelikle Polonya’nın fosil yakıt sektörünün merkezinde yer alan kömür madenciliğine ilişkin taahhütler ve değişimlere yer verilecek olup sonrasında bir bütün olarak enerjiye sağlanan devlet destekleri çalışma kapsamında incelenecektir.