(untitled) (Uluslararası Uygulamalı Ekonomi ve Finans Çalışmaları Dergisi, 2017)
Bazı ülkelerde kamu ve özel sektörün işgücü piyasaları farklı çalışabilir. Bazı sektörlerde kamu kesiminin istihdamın önemli bir kısmını oluşturması nedeniyle, genel işgücü piyasasındaki ücret ayarları ve diğer istihdam uygulamaları kamu sektöründeki işgücü piyasalarının etkinliğinden etkilenebilir. Bu nedenle, bir çok araştırmacı bu konuyu yakından takip etmekte ve gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde kamu-özel sektör ücret farklarını incelemektedir. Bu çalışmada Nijerya’da kamu ve özel sektör için Mincer’in önerdiği ücret denklemleri tahmin edilmektedir. Bu çalışmanın verileri, 2012-2013 Nijerya Genel Hane Halkı Araştırması anketinden (Nigeria General Household (GHS) Survey-Panel Wave 2, Post Planting Household Questionnare) elde edilmiştir. Sonuçlar Tansel (2005) ve güncel literatür ile uyumludur. Eğitim ve deneyim katsayıları tahminleri, kamu ve özel sektör için pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlıdır. Hem kamu hem de özel sektörlerde eğitimin getiri oranı, deneyimin getiri oranından daha yüksektir. Buna ek olarak, tahmin edilen katsayılar, özel sektörde çalışan kişilerin, kamuda çalışan bireylere kıyasla, deneyim ve eğitimdeki getiri oranının daha düşük olduğunu ortaya koymaktadır.