Yangın Bariyerli Baralarda Değişken Yapılı Kanal Kullanımı (Aintelia Science Notes, 2022)
Busbar sistemlerinin özellikle büyük ve karmaşık yapılarda kullanımı, enerji dağıtım sistemi kurulumunu ve kullanımını oldukça kolaylaştırmıştır. Ancak busbar sistemlerinin kullanımı güvenlik riskleri oluşturmaktadır. Busbar sistemlerdeki yapı duvarına monte edilen busbar modülleri duvarlarda açılmış olan delikler sayesinde aktarılmaktadır. Bu durum olası bir yangın sırasında yangının, ortaya çıktığı odaya hapsedilememesine ve tüm yapıya busbar delikleri vasıtasıyla hızlı bir şekilde yayılmasına sebep olmaktadır. Enerji dağıtım sistemleri kurulumu sonrasında, deliklerin yangına karşı yangın yalıtımını, uzman firmalar üstlenmektedir. Ancak bu firmalar yalıtımı duvardan geçen modüllerin dışına izolasyon yaparak sağlamaktadır. Bu tarz bir uygulama yangın esnasında pek çok dezavantaj oluşturmaktadır. Ülkemizde yangın bariyerlerinin montaj zorluğu ve maliyetinin yüksekliğinden dolayı çoğu yapıda bu tür yapı malzemelerinin kullanılmadığı görülmektedir. Yapılan çalışmada; yangın bariyerinin kullanımını teşvik eden, dayanım süresini 3 saat ve üzerine çıkaran ve aynı zamanda modül satış fiyatını düşüren yangın bariyeri sistemi geliştirilmiştir. Bu doğrultuda optimum tasarım geometrisi ve konstrüksiyonu oluşturulmuş, dayanıklı hammadde geliştirilmiş, istenilen başarı kriterleri ve uluslararası test normları sağlanmıştır.
Keywords: BusBar; Elektrik iletimi ve dağıtımı; Yangın bariyeri