Makine Öğrenimi Modellerini Kullanan EMG Tabanlı Biyometrik Yaklaşımlar: Kısa Derleme (Aintelia Science Notes, 2022)
Biyometrik tanıma sistemleri, bir bireyi vücudunun benzersiz özelliklerine göre tanıyan bir teknoloji sunar.Bu teknoloji, bir kişinin fiziksel özelliklerini analiz ederek ve veri tabanında depolanan ana bilgisayarverileriyle eşleşip eşleşmediğini belirleyerek ana bilgisayarın kimliğini doğrulamaktadır. Örneğin, kimlikdoğrulama sistemleri, parmak izi veya iris deseni veya ana bilgisayarın yüz şekli gibi özellikleri analiz eder.Bununla beraber kullanıcının akıllı telefonuna entegre edilmiş bir ivmeölçer kullanılarak yürüyüşü analizedilerek veya sesin karakteristik frekansı analiz edilerek bir kişinin kimliği doğrulanabilmektedir. Sonyıllardaki en umut verici biyometrik teknoloji, elektromiyogram (EMG) sinyalleri gibi kas hareketisinyalininin kullanılmasıdır. Bu yöntem, EMG sinyallerinin morfolojik özelliklerini analiz ederek gerçekzamanlı kimlik doğrulamayı sağlamaktadır. Böylece bilgisayar korsanlığı gibi durumları önlediği içinbiyometrik teknoloji alanında önemli bir gelişme potansiyeline sahiptir. Bu literatür özetinde EMG tabanlıbiometrik çalışmalar anlatılmıştır.
Keywords: EMG; Biometrik; Makine Öğrenmesi; Derleme