Alternatif Polimer Esaslı Malzemelerin Debriyaj Diski Stoperine Entegrasyonu (Aintelia Science Notes, 2022)
Kuru sürtünmeli kavramalar günümüzde özellikle ağır ticari taşıtlarda aktif olarak kullanılmaya devametmektedir. Taşıt güç gruplarının elektrifikasyon süreçlerinin artması ile binek taşıtlarda kullanımında azalmayaşanan kuru sürtünmeli kavramaların ticari taşıtlar için geçişi günümüz teknolojisi ile hala mümküngörünmemektedir. Günümüz dünyasında minimize edilmeye çalışılan emisyon değerlerini önlemek içingeliştirilen farklı güç üretim yöntemlerinin yanı sıra yenilikçi malzemelerin konvansiyonel sistemlere entegreedilmesi de yakın gelecek için uygun bir çözüm olarak karşımıza çıkmaktadır. Yaptığımız çalışmadakonvansiyonel metal ürünler ile üretilmeye ve kullanılmaya devam eden kuru sürtünmeli kavrama parçalarındanbiri olan stoper parçasına ait yeni alternatiflerin türetilmesi hedeflenmiştir. Bu kapsamda yenilikçi üretimteknikleri ve polimer kompozit malzemeler kullanılarak alternatif ürün tasarım, test ve validasyonugerçekleştirilmiştir. Yapılan bu çalışmanın esas hedefi, mevcut sistemlerde uzun yıllar süren köklü değişikliklerinyanı sıra yeni malzemelerin kullanımı ile kısa sürede ağırlıkta azalmalar ve buna bağlı zararlı etkilerdeiyileştirmelerin yapılabileceği gösterilmek istenmiştir. Çalışma kapsamında, stoper elemanının ANSYSWorkbench programı ile yapısal analizleri gerçekleştirilmiştir. Tasarlanan alternatif ürün için gerçekleştirilentestler yapısal analiz sonuçlarını doğrulamaktadır. Analiz ve test sonuçları gösteriyor ki, alternatif olaraktasarlanan stoper çalışma koşullarına mukavimdir ve yapılan yenilikçi çalışma stoper ağırlığında %14 azalmagerçekleştirilmesine imkân vermiştir.
Keywords: debriyaj diski; stoper; polimer kompozit; eklemeli imalat