Dijital Baskı Prossinin Beyaz Eşya Temperli Camlarına Uygulanmasının Araştırılması (Aintelia Science Notes, 2022)
Cam işleme tesislerimizde mevcutta ipekle serigrafi baskı yöntemi kullanılmaktadır. Bu çalışmada serigrafi baskı kullanılarak üretilen temperli beyaz eşya camlarının dijital baskı yöntemi ile üretilmesi ve araştırılması amaçlanmaktadır. Mevcuttaki üretimde tasarımda talep edilen her bir renk için bir veya birden fazla baskı prosesinden geçmesi gerekmektedir. Beyaz eşya sektöründeki rekabetin ve inovatif tasarım taleplerinin giderek arttığı günümüzde, özgün tasarımların bazılarını mevcut serigrafi baskı yöntemi karşılayamamaktadır. Dijital baskı yöntemiyle; sadece 6 ana renk kullanılarak yüzlerce renk oluşturulup baskı yapılması, karmaşık desenlerin yarı-saydam, gölgelendirme gibi baskı teknikleriyle basılması, maliyetleri ve ek prosesleri azaltması vb. avantajlar sağlanmaktadır. Bu çalışmada dijital baskı makinesi ile numune çalışmaları yapılmış, üretilen numunelere uygulanan testler ve kalite kontrolleri ile sorunlar belirlenmiştir. Belirlenen sorunların meydana geliş sebepleri ve uygulanabilecek çözümler ortaya konmuştur. Dijital baskının, serigrafi baskı yerine kullanılması durumunda ortaya çıkacak maliyet, verimlilik ve süre avantajları gösterilmiştir. Dijital baskı yönteminin hangi tip ürünlerde ve hangi tasarım aşamalarında kullanılacağı belirlenerek dijital baskının uygulanabilirliği araştırılacaktır.
Keywords: Dijital Baskı; Temperli Cam; Cam İşleme; Serigrafi Baskı