Katyonik Kondisyoner Sistemlerin Saçta Taranabilirlik ve Duyusal Performans ÜzerineEtkilerinin İncelenmesi (Aintelia Science Notes, 2026)
Bu çalışmada, katyonik yüzey aktif maddelere dayalı kondisyoner sistemlerin saç lifi üzerindeki yüzey etkileşimleri ve buna bağlı performans çıktıları kapsamlı olarak değerlendirilmiştir. Saç lifinin özellikle yıkama sonrasında negatif yüklü bir yüzey karakteri göstermesi, katyonik ajanların elektrostatik çekim yoluyla saç yüzeyine adsorbe olmasını mümkün kılmaktadır. Bu adsorpsiyon mekanizması sonucunda saç yüzeyinde düşük sürtünmeli bir film tabakası oluşmakta, lifler arası etkileşim kuvvetleri azalmakta ve taranabilirlik performansı iyileşmektedir. Çalışma kapsamında, katyonik kondisyoner sistemler içeren formülasyonlar referans sistemler ile karşılaştırmalı olarak incelenmiş; tüm sistemler eşdeğer aktif madde konsantrasyonu (%2) esas alınarak standardize edilmiştir. Islak ve kuru tarama performansı, tekstür analiz cihazı kullanılarak tarama kuvveti (combing force) ölçümleri üzerinden değerlendirilmiştir. Duyusal analizler, eğitimli panelistler tarafından kör test protokolü çerçevesinde gerçekleştirilmiş ve çok parametreli bir yaklaşım ile skorlanmıştır. Elde edilen bulgular, katyonik sistemlerin saç yüzeyinde homojen ve stabil bir film tabakası oluşturarak sürtünme katsayısını anlamlı düzeyde azalttığını ve hem ıslak hem kuru taranabilirliği belirgin şekilde iyileştirdiğini ortaya koymuştur. Ayrıca duyusal değerlendirmeler ile enstrümantal ölçümler arasında yüksek düzeyde korelasyon saptanmıştır. Sonuç olarak, katyonik yüzey aktif maddelere dayalı kondisyoner sistemlerin, saç bakım formülasyonlarında yüksek performanslı ve duyusal açıdan optimize edilmiş çözümler sunduğu ortaya konmuştur.
Keywords: saç tarama testi; saç lifi; saç kremi